Hundegalskab - Rabies hos hund og kat



Hvad er rabies?

Rabies er også kendt som hundegalskab, skyldes en virus, der giver hjernehindebetændelse, når man bliver syg af den.

Rabies er en zoonose, dvs. den kan smitte fra dyr til mennesker. Rabies smitter gennem spyt. Enten via et bid, eller ved at få spytpartikler i et sår.

Symptomer på rabies hos hund og kat

De først symptomer på rabiessmitte vil være ændret adfærd. Oftest rastløshed og måske aggression, men de kan også blive uinteresserede i omgivelserne eller ekstra kærlige.

Næste skridt i smitten vil være feber, øget spytsekretion og begyndende lammelser, primært i svælget. Slutteligt vil det udvikle sig til kramper og død.

Sådan undersøger og diagnosticeres hund og kat for rabies

Den endelige diagnose med rabies, kan kun stilles ud fra vævsprøver fra hjernen, dvs. efter hunden og kattens død. Rabies er 100% dødeligt, når først kliniske symptomer opstår.

Mistanken om rabies opstår på baggrund af historik om bid og symptomer.

Har man mistanke om at en hund eller kat kan være smittet med rabies skal Fødevarestyrelsen kontaktes, og de bestemmer hvad der skal ske med det pågældende dyr.

Behandling

Der er ingen behandling for rabies, når symptomerne først opstår. Når symptomer først opstår er dødeligheden 100% både for dyr og mennesker.

Tiden fra smitte til symptomer (inkubationstiden) på rabies er varierende og kan i nogen tilfælde være op til 3 måneder.

  • Hos mennesker, der er udsat for smitte, opstartes der et vaccinationsforløb.
  • Hos dyr er det Fødevarestyrelsen, der skal bestemme hvad der skal ske med dyret. I nogen tilfælde vil det være at vaccinere et i forvejen vaccineret dyr, og i andre tilfælde vælges aflivning simpelthen pga. den risiko dyret udgør. Uanset er det Fødevarestyrelsens beslutning.

Sådan forebygges rabies

Rabies forebygges med en vaccination enten årlig eller hvert tredje år, afhængig af hvad mærke vaccine man giver.

Krav til rabies vaccine ved indførelse af hund til Danmark?

Man anser Rabies, som ikke værende til stede i Danmark (dog kan den findes i den vilde population af flagermus i Danmark), og derfor anbefales det ikke at hunde og katte rutinemæssigt bliver rabiesvaccinerede i Danmark.

Skal man krydse den danske grænse kræver det dog en rabies vaccine. På samme måde vil det altid kræve en gyldig rabies vaccine, hvis man skal have dyret med tilbage til Danmark igen efter et udenlandsophold.

Læs mere om EU pas til selskabsdyr

Eneste undtagelse fra rabies vaccine ved indførelse af hunde til Danmark er ved ikke-kommerciel flytning af hvalpe under 12 uger.

Man kan læse om dette på Fødevarestyrelsens hjemmeside.